امتیازات یاران حجة بن الحسن (عجلاللهتعالی فرجهالشریف)
با وجود تمام مشترکات و تشابهاتی که بین یاران امام حسین (علیهالسلام) و حضرت بقیتالله (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) وجود دارد؛ ولی اصحاب حضرت حجتبنالحسن (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) امتیازاتی دارند که هر انسان با بصیرتی را طامع میسازد تا خود را در زمرة آنان قرار دهد.
1. شواهدی از آیات
آیات متعددی از قرآن، به اصحاب حضرت بقیتالله (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) تأویل شده، که از جملة آنها، آیات شریفة ذیل است:
«ذلِکَ الْکِتابُ لا رَیْبَ فِیهِ هُدىً لِلْمُتَّقِین الَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِالْغَیْب230»
امام باقر (علیهالسلام) در رابطه با این آیه میفرمایند: «خوشا به حال صابرین در غیبتش؛ خوشا به حال ثابتین در محبت او؛ اینها کسانی هستند که خدای تعالی در کتابش، آنان را اینگونه وصف فرموده: ذلک الکتاب…»
«وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِی الْأَرْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَ لَیُمَکِّنَنَّ لَهُمْ دِینَهُمُ الَّذِی ارْتَضى لَهُمْ وَ لَیُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْناً»231.
در تفسیر این آیه از امام صادق (علیهالسلام) روایت شده است: «کسانی که خدا آنها را خلیفه میکند، قائم (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) و اصحاب اویند».
«وَ نُرِیدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوارِثِینَ»232.
در روایات متعددی از خاندان عصمت (علیهمالسلام)، این آیه در شأن امام عصر (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) و اصحاب ایشان، تفسیر شده است.
«یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا مَنْ یَرْتَدَّ مِنْکُمْ عَنْ دِینِهِ فَسَوْفَ یَأْتِی اللَّهُ بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَ یُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْکافِرِینَ یُجاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَ لا یَخافُونَ لَوْمَةَ لائِم»233.
امام صادق (علیهالسلام) در تفسیر این آیه میفرمایند: «اگر همة مردم بمیرند، خداوند، یاران او را خواهد آورد؛ آنها کسانی هستند که خداوند، در این آیه، توصیف آنها را فرموده است».
«وَ لَئِنْ أَخَّرْنا عَنْهُمُ الْعَذابَ إِلى أُمَّةٍ مَعْدُودَة»234.
از امیرالمومنین (علیهالسلام) نقل شده که: «امت معدوده، 313 نفر اصحاب قائمند».
«وَ لَقَدْ کَتَبْنا فِی الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُها عِبادِیَ الصَّالِحُون»235.
در تفسیر علی بن ابراهیم، در ذیل این آیه آمده است: «عبادی الصالحون، قائم (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) و اصحاب او هستند».
«وَ لَمَنِ انْتَصَرَ بَعْدَ ظُلْمِهِ فَأُولئِکَ ما عَلَیْهِمْ مِنْ سَبِیل»236
امام باقر (علیهالسلام)، در مورد این آیه میفرمایند: «یاری شدگان، قائم (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) و اصحاب او هستند؛ پس کسی بر ایشان، تسلط نمییابد».
«الَّذِینَ إِنْ مَکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّکاةَ وَ أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْکَرِ وَ لِلَّهِ عاقِبَةُ الْأُمُور237».
امام باقر (علیهالسلام) در تفسیر این آیه فرمودهاند: «خدای تعالی، مشرق و مغرب زمین را تحت سلطة مهدی (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) و یاران او قرار میدهد و به وسیلة آنها، دین را غالب و همة بدعتها و باطلها را نابود میسازد؛ همچنان که اشقیا، حق را از بین برده بودند. و آنها به معروف، امر، و از منکر، نهی میکنند».
2. شواهدی از روایات
در فضیلت و امتیاز یاران حضرت بقیة الله (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) همین بس که در روایات متعدد، آنها به عنوان بهترین افراد زمان خود، معرفی شدهاند.
برای مثال، پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) میفرمایند: «والاترین مردم، از نظر یقین، قومی در آخر الزمان هستند که پیامبر را درک نکردهاند و حجت خدا از آنها مخفی شده است و آنها به مرکب سیاه، روی کاغذ سفید ایمان آوردهاند». ایشان در روایتی دیگر میفرمایند: «اولئک رفقائی و اکرم امتی»؛ «ایشان همراهان و گرامیترینِ امت من هستند».
همچنین، امام سجاد (علیهالسلام) فرمودهاند: «ان اهل زمان غیبته و القائلین بامامته و المنتظرین لظهوره، افضل من اهل کل زمان»؛ «مردم زمان غیبت که معتقد به امامت امام خود و منتظر ظهور او هستند، از مردم تمام زمانها، برترند». و باز، در روایت دیگری از آن حضرت آمده است: «من ثبت علی مولاتنا فی غیبة قائمنا اعطاه الله عزوجل اجر الف شهید من شهداء بدر و احد»؛ «خداوند به کسی که بر ولایت قائم (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) در دوران غیبتش، پایدار بماند».
منقول است که روزی پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) در جمع اصحابشان فرمودند: «ای کاش برادرانم را ملاقات میکردم». عمر و ابوبکر گفتند: «آیا ما برادران شما نیستیم، در حالی که به شما ایمان آورده¬ایم و همراهتان مهاجرت کردهایم؟» حضرت، مجدداً کلام خود را تکرار کردند و بعد فرمودند: «شما اصحاب من هستید؛ ولی برادران من، کسانی هستند که بعد از شما خواهند آمد. آنها با آنکه مرا نمیبینند، به من ایمان میآورند، مرا دوست میدارند و یاری و تصدیقم مینمایند، فیالیتنی قد لقیت اخوانی».
یاران امام عصر (عجلاللهتعالی فرجهالشریف)، کسانی هستند که به فرمودة امام صادق (علیهالسلام)، امامشان اینگونه آنان را مورد خطاب قرار میدهد: «یا معاشر نقبائی واهل خاصتی و من ادخر¬هم الله لنصرتی قبل ظهوری علی وجه الارض…»؛ «ای فرماندهان! ای نزدیکان من! ای کسانی که خدا، آنها را برای یاری¬ من در زمین ذخیره کرده بود….».