مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب در گرو رعایت اموری است كه ذیلاً به آن اشاره میشود:
1- حفظ و تعمیق ایمان و معنویت: قرآن مجید دو عامل اصلی را از اسباب گمراهی و انحراف عمومی میداند: یكی دور شدن از ذكر خدا؛ یعنی فراموش كردن معنویت و دیگری شهوترانی و دنیاطلبی است آن جا كه میفرماید: “فخلف من بعدهم خلف اضاعوا الصلاة واتبعوا الشهوات"(1)
دشمن نیز با علم به این موضوع در یان دو محور سرمایه گذاری میكند برای مقابله با دسیسه شیطانی دشمن باید جوانان را مسلح به ایمان و معنویت كرد. مقام معظم رهبری میفرماید: چیزی كه به یك نظام قدرت میدهد بمب اتمی نیست قدرت نظامی اسلامی كه آمریكا و شوروی سابق و بقیه قدرتهای ریز و درشت عالم تا امروز نتوانستهاند و نخواهند توانست با آن مقابله كنند، قدرت ایمان نیروهای حزب اللَّه است.(2)
2- احیای فریضه مهم امر به معروف و نهی از منكر: با نظارت عمومی و مراقبت دستگاههای مربوطه فساد و تباهی از جامعه ریشه كن میشود. بر این اساس اسلام امر به معروف و نهی از منكر را در كنار نماز و روزه واجب كردهاست تا جایی كه علی(ع) میفرماید:
“و ما اعمال البركلها و الجهاد فی سبیل اللَّه عندالامر بالمعروف و النهی عن المنكر الا كنفثة فی بحر لجّیّ؛(3) امر به معروف و نهی از منكر در مقیاس وسیع و عمومی حتی از جهاد بالاتر است كارهای نیك و جهاد در راه خدا در برابر امر به معروف و نهی از منكر چون دمیدنی است به دریایی پرموج پهناور".
3- بها دادن به امور فرهنگی: از آن جا كه دشمن با ابزار فرهنگی مبارزه میكند برای خنثی ساختن آن باید با همان ابزار مانند فیلم و عكس و رسانههای جمعی وارد میدان شد، از این رو رسالت مبلغان و صدا و سیما و مطبوعات و مؤسسات فرهنگی بسیار مهم و تعیین كننده است.
4- توجه ویژه به جوانان: مقام معظم رهبری خطاب به جوانان میفرماید: واضح است كه شما در خط مقدم تهاجم فرهنگی هستید و من این را قبول دارم، چون تهاجم فرهنگی به مقصود بی اعتقاد كردن نسل نو انجام میگیرد. هم بی اعتقاد كردن به دین، هم بی اعتقاد كردن به اصول انقلابی.(4)
با مسئولیت دادن جوانان و درك صحیح از خواستههای آنها و رفع نیازهای مشروع و ارتقای سطح آگاهی جوانان میتوان این نسل پر طراوت را در برابر تهاجم فرهنگی دشمن مقاوم ساخت.
5- خودباوری مردم و مسئولین:
تهاجم فرهنگی دشمن به منظور سست كردن اراده مردم و خودباختگی آنها صورت میگیرد. برای مقابله با آن باید جوانان را باور كنیم و به نیروهای متخصص و متعهد خود اعتماد داشته باشیم تا با ابتكار و خلاقیت رشتههای وابستگی را در بخش اقتصادی بگسلند. امام خمینی میفرماید:
“اساس همه شكستها و پیروزیها از خود آدم شروع میشود. انسان بر اساس پیروزی است و اساس شكست است. باور انسان اساس تمام امور است. شما اگر چنانچه باورتان باشد كه نمیتوانید صنعت بكنید و نمیتوانید صنایع بزرگ و كوچك را و چیزهایی كه احتیاج به غرب بوده است، خودتان آنها را درست بكنید تا این باور هست نمیتوانید كه انجام بدهید. اول باید خودتان را درست كنید. اوّل باید باورتان بیاید كه ما هم انسانیم، ما هم قدرت تفكر داریم".(5)
پی نوشتها:
1. مریم، آیه 59.
2. فرهنگ و تهاجم فرهنگی، ص 179.
3. نهج البلاغه، كلمات قصار، ص 374.
4. فرهنگ و تهاجم فرهنگی، ص 402.
5. صحیفه نور، ج 14، ص 193 و 194.